• Hrdinovia internetu

          • Súťaž na hodinách informatiky

             

            Žiaci 5.A, 6.A, 7.A a 8.A sa na hodinách informatiky zapojili do predvianočnej súťaže s Hrdinami internetu. Počas hodín informatiky si zahrali počítačovú hru Interland, vyplnili kvíz a tým sa zapojili do žrebovania o super ceny.

          • Fotosúťaž

          • Naša žiačka z IX.A Barborka Buvalová sa zúčastnila fotosúťaže na tému Vlaky, rušne  a vozne a dnes jej prišli do školy odovzdať cenu a diplom za krásne 3. miesto. Barborke gratulujeme

        • iBOBOR.sk - informatická súťaž
          • iBOBOR.sk - informatická súťaž

          • V týždni od 7.11. do 11.11. 2022 sa na našej škole uskutočnila informatická súťaž iBOBOR. Súťaže sa zúčastnilo 49 žiakov našej školy.

             

            Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            3.A - Mády Sebastián

            5.A - Dudžíková Alžbeta, Katreníková Veronika,

            8.A - Dudžik Jakub,  Šluch Andrej

            9.A - Cáfalová Lenka, Skalický Samuel, Žilinec Richard

             

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a veríme, že o rok sa na súťaží stretneme znova.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24. októbra 2022 sme pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc realizovali na našej škole program, ktorý pripravili žiaci deviateho ročníka s pomocou svojich vyučujúcich. Všetkým im touto cestou ĎAKUJEME! Pri príprave sme sa inšpirovali citátom “Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše” a do programu sme zapojili všetky “miestnosti/triedy”, resp. všetkých žiakov I. aj II. stupňa.  

            Žiaci sa dozvedeli, ako vzniká kniha. Od niekdajších materiálov na písanie, cez vynález kníhtlače, až po súčasnú tvorbu kníh. Zoznámili sa s náplňou práce spisovateľa, výtvarného a  technického redaktora, grafika, tlačiara,... O celkovom procese výroby kníh, časopisov, letákov - od tlače až do rúk k čitateľovi - získali informácie od pracovníkov Neografie Martin.

            Okrem vzdelávacích prezentácií vykonávali množstvo hravých aktivít aj v triedach - hádali hádanky, hrali pexeso, vyfarbovali omaľovánky, stavali hrady, riešili pracovné listy, riešili krížovky, osemsmerovky, lúštili prešmyčky, čítali, hľadali,.......... Skrátka, akcia priniesla všetkým množstvo vedomostí, zručností a zábavy.

          • COSMOS DISCOVERY SPACE EXHIBITION

          • Dňa 26. októbra 2022 žiaci 8. a 9. ročníka navštívili naše hlavné mesto, aby sa zúčastnili svetovej výstavy kozmonautiky COSMOS, ktorá vznikla v spolupráci s NASA a rôznymi svetovými odborníkmi. 

            Výstava poskytuje informácie od prvopočiatku vesmírnych letov až po súčasné plánované misie. Zaznamenáva najdôležitejšie medzníky v oblasti kozmonautiky.

            Mali sme možnosť vidieť riadiace stredisko v Houstone, ruský Sputnik, Lunochod, model rakety Saturn, rôzne časti vesmírnych staníc a lodí, množstvo vesmírnych skafandrov,...  “Zoznámiť sa” s Gagarinom, Armstrongom, Glennom, Bellom, Adamsom, Aldrinom a ďalšími významnými kozmonautmi, ale i s Lajkou či Enosom.

            V interatktívnom Cosmocampe si mohli vyskúšať rôzne zaujímavé 3D aktivity a zakúpiť suveníry z výstavy.

            Výstava nás zaujala, obohatila a rozšírila nám obzory. 

          • Nočná škola pre prváčikov

          • Nebýva zvykom, aby žiaci prichádzali do školy v čase, keď na televíznych obrazovkách beží večerníček a ešte k tomu pred jesennými prázdninami.

            A naši prváčikovia to predsa zažili! Tiché priestory školy ožili v noci z 27. októbra vďaka našim odvážnym žiakom . Malí nocľažníci s netradičnou školskou výbavou - so spacákmi a baterkami si prišli užiť Halloweensku noc v škole.

            Pani učiteľky, žiaci 9.ročníka ZŠ a študenti 1.ročníka gymnázia pripravili pre deti naozaj zaujímavý program. Pre všetkých to bola poriadna skúška odvahy, keď v tmavých útrobách školy, len za svetla bateriek plnili rôzne úlohy, ktoré ich doviedli až k sladkému pokladu. Nemohla chýbať ani pyžamová party, po ktorej sa deti, už celkom unavené uložili do ,,postieľok”. A na záver ešte rozprávka na dobrú noc.

            Bol to náročný večer plný zážitkov, na ktorý budeme dlho spomínať.

            Monika Gunišová

          • Turčianska galéria Martin

          • Dňa 21.10. 2022 trieda 9.A navštívila s vyučujúcimi Alenou Matulovou a Janou Bielikovou Turčiansku galériu. Pozreli sme si dve výstavy.

            Prvá niesla názov Za obrazom.  Táto edukačno - prezentačná výstava nám ukázala  ako nahliadnuť na obraz cez jeho jednotlivé prvky ako je línia, rytmus, atmosféra, kompozícia.

            Na výstave nechýbali ani interakčné prvky.

            Druhá bola stála expozícia: Výtvarné umenie Turca 20. Storočia. Umelci, ktorých diela sú tu vystavené buď pochádzajú z Turca, alebo v ňom istý čas pôsobili. Ako Benka, Galanda, Alexy, Bazovský, Fulla, Palugyai, Benka a mnohí ďalší.

            Pre lepšie ponorenie do do obrazu, si žiaci  vybrali jeden z obrazov a pokúsili sa ho nakresliť. 

            Myslím že sa im to mimoriadne podarilo.