• Vyhodnotenie zberu papiera.

          • Tak ako po minulé roky sme sa opäť zapojili do zberu papiera.

            Na 1.mieste sa umiestnila Klárka Lujza Siarska 1.A-468,10kg .

            Na 2.mieste sa umiestnil Jakubko Varga 1.A-180kg.

            Na 3.mieste sa umiestnila Julka Cáfalová 6.A-155kg.

            Pochvalu za zberovú účasť dostali deti ktoré sa umiestnili na 4.-6.mieste:Alžbetka Rošková, Sabinka Markovičová, Paťko Judák všetci z 3.A triedy. Všetky deti boli odmenené diplomom a vecnými cenami.Teším sa na ďalšiu zberovú aktivitu.

            Ďakujem všetkým,ktorí sa zapojili do zberu papiera.

            Ivana Vojvodová

          • Výstava BODY WORLDS v Bratislave

          • Dňa 5.12. 2023 sme sa so žiakmi 8.A, 9.A, 9.B  a žiakmi gymnázia zúčastnili výstavy o ľudskom tele, ktorá nás previedla svetom anatómie, fyziológie a zdravia prostredníctvom skutočných ľudských tiel, ktoré sa zachovali vďaka jedinečnému procesu tzv. plastinácie. Tento postup vynašiel v roku 1977 prof. Dr. Gunther von Hagens, ktorý následne založil aj samotnú výstavu BODY WORLDS. Pracoval ako odborník na anatómiu na univerzite v Heidelbergu. Jeho vyučovacie programy boli dlho vysielané na kanáloch BBC a tiež sú zaradené v učebných osnovách na najznámejších lekárskych univerzitách.

            Výstava BODY WORLDS bola po prvýkrát uvedená v roku 1995 a navštívilo ju už viac ako 50 miliónov návštevníkov v 90 veľkých mestách v Ázii, Európe, Amerike a Afrike. Samozrejme, od prvého uvedenia sa výstava každým rokom neustále zlepšuje, rozširuje a ohuruje svojich návštevníkov. Výstava BODY WORLDS sa stala najúspešnejšou výstavou na svete a sme radi, že sme sa jej mohli zúčastniť.

            Zažili sme nezabudnuteľnú cestu do sveta ľudského tela. Získali sme prehľad o štruktúre ľudského tela, vysvetlili nám, ako vzájomne pôsobia jednotlivé funkčné systémy a orgány. 

            Výstava BODY WORLDS nás previedla nielen svetom anatómie. Jej cieľom je podporovať aj uvedomelú životosprávu, venovať väčšiu pozornosť zdraviu, rozpoznať svoj fyzický potenciál a zároveň obmedzenia, a tiež premýšľať o tom, čo vlastne znamená byť človekom.

            Ukázali nám, ako fungujú ľudské orgány a ako reagujú na bežné choroby, a to porovnaním zdravých a postihnutých orgánov. Mali sme možnosť vidieť následky dlhodobých chorôb a chorôb zo závislostí ako je fajčenie alebo konzumácia alkoholu, tiež mechanizmus umelých kolenných alebo bedrových kĺbov či umiestnenie implantátov.

            Okrem toho sme so žiakmi opäť strávili ďalší zaujímavý deň, plný nových zážitkov, zábavy a smiechu a popritom sme sa naučili aj niečo nové. Budeme sa tešiť na ďalšiu podobnú akciu.

          • Náboj Junior

          • Dňa 24.11.2023 sa konal 11.ročník medzinárodnej súťaže Náboj Junior, ktorá je určená žiakom druhého stupňa základných škôl a žiakom príslušných ročníkov osemročných gymnázií.

            Súťaž je zameraná na matematiku a fyziku. Žiaci majú v priebehu dvoch hodín vyriešiť čo najviac úloh, ktoré si vyžadujú nielen znalosť vzorcov, ale aj štipku dôvtipu. 

            Súťaž sa konala v 23 mestách Slovenska a tiež v mestách v Česku a Poľsku. Okrem toho sa súťažilo online v Chorvátsku, Francúzsku, Holandsku a Španielsku. My sme súťažili v Sučanoch na  Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu.                                         

            Je to skvelá príležitosť pre žiakov porovnať si svoje znalosti s rovesníkmi, ale taktiež sa niečo nové naučiť a stretnúť sa s iným typom úloh, ako sú tie klasické učebnicové. 

            Túto možnosť využili za našu školu z VIII.A Bibiana Lukačovičová  a Anna Šovčíková, z IX.A Jakub Dudžík a Michal Šichta. Dosiahli veľmi pekné výsledky. Umiestnili sa na krásnom 4.mieste v konkurencii žiakov z gymnázií a  len 1 bodík ich delil od 3.miesta. Blahoželáme.

            Ramachová

          • Aktívna škola

          • Projekt ,, Aktívna škola „

            Aktívna škola je projekt MŠVVaŠ SR, ktorý reaguje na celospoločenský problém nedostatku pohybu a s ním súvisiaci rastúci trend obezity, chronických neprenosných ochorení a duševného zdravia. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť kvantitu a kvalitu pohybových aktivít žiakov a žiačok na základných a stredných školách. 

            Naša škola spĺňala požiadavky na základe vypočítaného skóre a získali sme tak právo označenia Aktívna škola.

            viac info : http://www.aktivnaskola.sk/

             

          • Deň kreatívnych účesov

          • Vo štvrtok 23. novembra 2023 účesy žiakov hýrili nápaditosťou, pestrosťou a kreativitou. Bolo sa veru na čo pozerať. Vrkôčiky, mašličky, špirálky, vlnky, copíky, kvietky, sponky a ozdoby od výmyslu sveta skrášľovali vlasy dievčat aj chlapcov. Veď posúďte sami ....

            Monika Gunišová, členovia žiackej a študentskej rady

          • Vitamínová hostina

          • Dňa 23.11. 2023 sa  v rámci ŠKD uskutočnila vitamínová hostinka. V spolupráci s rodičmi si deti priniesli rôzne druhy ovocia a zeleniny. Porozprávali sme sa o tom, aké sú vitamíny dôležité a ako nám pomáhajú pri starostlivoti o zdravie. Deti si pochutnávali na ovocí a zelenine z precízne upravených tanierov, ktoré pripravila pani vychovávateľka. Na druhý deň sme zo zvyšného ovocia a zeleniny spravili smoothie, ktoré sa deťom rozdalo počas prestávok. Ďakujem všetkým rodičom a deťom za spoluprácu.

                                                                                                                            Ivana Vojvodová

          • iBOBOR – INFORMATICKÁ SÚŤAŽ

          • V týždni od 6. -  10. novembra 2023 prebiehala na našej škole informatická online súťaž iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            So súťažnými úlohami zameranými na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky sa popasovalo 22 súťažiacich z 2. – 9. ročníka.

            Medzi úspešných riešiteľov patria:

            Kategória DROBEC:

            Matias Bíró - II.A

             

             

            Jakub Michalov - II.A

            Kategória BOBRÍK:

            Filip Bobek - IV.A

            Viktória Brtková - IV.A

            Alexander Brtko - IV.A

            Kategória BENJAMÍN:

            Alžbetka Dudžíková - VI.A

            Ninka Kunová - VII.A

            Kategória KADET:

            Jakub Dudžík - IX.A

            Andrej Šluch - IX.A

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť v súťaži, výhercom gratulujeme a tešíme sa na budúci rok :)  

            Koordinátor súťaže: Mgr. Michalová Zuzana

          • Výsledky MCORŠ - plávanie

          • Dňa 27.10.2023 sa žiaci Spojenej školy  M. R. Štefánika vo Vrútkach zúčastnili 5.kola plaveckých pretekov, ktoré boli organizované v rámci Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov /MCORŠ/.   

            10 členná žiacka výprava sa za nepriaznivého počasia presunula na krytú plaváreň Sunny Martin. O tom, že žiaci spojenej školy vedia dobre plávať, svedčia dosiahnuté výsledky.

                            Najlepším plavcom v rámci kategórie „Dorastenci + Juniori“  bol   Marek Machovčák, žiak deviateho ročníka.  Z celkového počtu 84 pretekárov sa umiestnil na veľmi peknom 4. mieste.  Ďalšími úspešnými plavcami v rámci tejto kategórie boli :

            • 17. miesto,  Michal Bartejs, žiak Gymnázia J.C.Hronského
            • 19. miesto,  Adam Stahl , žiak základnej školy
            • 24. miesto, Matej Slezák, žiak Gymnázia J.C.Hronského
            • 42. miesto, Róbert Vychodil, žiak Gymnázia J.C.Hronského
            • 43. miesto, Matúš Jablonský, žiak Gymnázia J.C.Hronského
            • 64. miesto, Damian Szenkeresty, žiak základnej školy.

            V rámci kategórie „Dorastenky + Juniorky“   bolo registrovaných 23 pretekárok. Na skvelom  8. mieste sa umiestnila Petronela Majerová, žiačka Gymnázia J. C .Hronského.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujem a prajem im veľa naplávaných kilometrov. 

          • Noc v škole

          • Na našej škole je to už tradíciou, že v období Halloweenu pre deti pripravujeme veľmi obľúbenú akciu NOC V ŠKOLE. Dňa 3.11.2023 sa deti prvého, tretieho a štvrtého ročníka vrátili vo večerných hodinách naspäť do školy, aby zažili noc plnú zábavy a dobrodružstva. 

            Pani učiteľky, žiačky 9.ročníka a študenti 2.ročníka gymnázia pripravili pre deti zaujímavý program. Vyrábali si strašidielka, s ktorými len za svetla bateriek putovali po škole, plnili rôzne úlohy a hľadali poklad. Nechýbala ani pyžamová párty a potom už len rozprávka, ktorú už niektorí od únavy ani nedopozerali. 

            Táto noc ja naozaj nezabudnuteľným zážitkom. 

            Monika Gunišová a členovia žiackej a študentskej rady

          • Škola bontónu

          • „Človek nie je ničím iným, ako tým, čo zo seba urobí.“ (J.P. Sartre)

            Škola bontónu – vzdelávací program, ktorého sa zúčastnili naši žiaci bol založený na zásadách zážitkového vzdelávania a predstavoval sprievodcu každodennou etikou. Na základe modelových situácií z bežného života vtiahol žiakov hlbšie do témy, deja.

            Slušnosť, zdvorilosť, takt a úcta sformovaná do spoločenských konvencií bola zachytená v 4 kľúčových témach:

            – Ako (sa) predstavujeme

            – O Slávnostiach a hosťoch

            – Prestretý stôl

            – Šaty robia človeka

          • Vyhodnotenie zberu gaštanov

          • Gaštany na našej škole sa pravidelne zbierajú každý rok. Zberom gaštanov sa môže nepriamo pomáhať pri kŕmení lesnej zveri alebo niektoré druhy gaštanov pre svoje účinné látky  môžu pomôcť pri liečbe zdravotných problémov, používajú sa pri výrobe kozmetiky a liekov. Do zberu gaštanov sa mohli zapojiť všetci žiaci našej školy, ale vyhrať mohli len niektorí. 

            Na 1.mieste sa umiestnil Filip Bobek zo IV.A triedy s 301kg gaštanov a Sára Bobeková zo VII.A triedy, ktorá nazbierala tiež 301kg gaštanov.

            Na 2.mieste sa umiestnila Júlia Cáfalová zo VI.A triedy, ktorá nazbierala 88kg gaštanov.

            Na 3. mieste sa umiestnil Krištof Paukovič zo IV.A triedy, ktorý nazbieral 34,5kg gaštanov.

            Žiaci, ktorí sa umiestnili na 1. – 3.mieste boli odmenení diplomom a vecnými cenami.

            Okrem jednotlivcov boli vyhodnotené aj kolektívy tried:

            1.miesto – IV.A trieda – spolu nazbierali 407,30kg gaštanov

            2.miesto – VI.A trieda – spolu nazbierali 301kg gaštanov

            3.miesto – I.A trieda – spolu nazbierali 130kg gaštanov

             

            Všetkým zberačom touto cestou ďakujem a teším sa na ďalší úspešný zberačský rok.  Ivana Vojvodová

             

          • Finančná sloboda

          • Dňa 26.10.2023 sa pre žiakov 9.A uskutočnilo zaujímavé podujatie na tému finančnej gramotnosti - zahrali si hru Finančná sloboda. Mgr. Martina Lettrichová - konzultantka OVB ich previedla finančnými situáciami a žiaci sa naučili veľa zaujímavostí.

            Priebeh hry

            Každý hráč dostane do opatery manželský pár vo veku 30 rokov, ktorému pomáhajú plniť si svoje ciele. Prechádzajú s nimi 30 rokov ich života, uzatvárajú im finančné produkty a čelia rôznym nástrahám života.

            Hráč sa musí naučiť svojej rodine poradiť v rôznych životných situáciách. Financie sú predsa dôležitou súčasťou života, hoci často skrytou za dverami domácnosti.

            Dôležité je vedieť si vybrať si spomedzi náhodne sa vyskytujúcich finančných príležitostí, udržovať platobnú disciplínu, približovať sa svojim cieľom a kompenzovať riziká, ktoré život prináša.

            Čo hra Finančná sloboda prináša?

            V hre Finančná sloboda sú produkty veľmi podobné reálnym produktom dostupným na našom trhu. Preto hráč pri rozhodovaní môže použiť svoje skúsenosti z ozajstného života. A naopak, hráč vie aplikovať vedomosti získané v hre na zlepšenie vlastnej situácie aj po skončení hry.

            Účelom hry je splniť všetky ciele rodiny, ktorými sú:

            • nadobudnúť vlastnú nehnuteľnosť na bývanie.
            • dosiahnuť veľký cieľ rodiny, napr. zaplatiť vzdelanie detí, dopriať si krásnu dovolenku, kúpiť si chatu, resp. druhú nehnuteľnosť, …
            • dosiahnuť cieľ najväčší a najpodstatnejší – finančnú nezávislosť rodiny do veku 60 rokov rodičov.

             

            Žiakom sa hra veľmi páčila. Po 1 kole sa najlepšími hráčmi stali Alex Gašparík a Michal Šichta. Po druhom kole ich vystriedali Jakub Dudžík a Róbert Zigo.

            Sme radi, že naši žiaci absolvovali takúto super akciu.

            Mgr. Zuzana Michalová

          • Halloweensky deň

          • Halloweensky deň na škole bol plný zaujímavých kostýmov a nápaditých líčení. Študentská a žiacka rada rozhodla, že súťaž o najstrašidelnejšiu triedu na škole vyhrala 2.A.

          • Žiacky parlament

          • Prepájanie mládeže ZŠ

            Dňa 25.10.2023 boli členovia Žiackeho parlamentu Našej školy pozvaní na konferenciu organizovanú Parlamentom mladých na MÚ v Martine. Cieľom konferencie bolo povzbudiť a nasmerovať k ďalšej činnosti v školskom parlamente. Počas dňa bolo pre žiakov pripravených veľa zaujímavých prednášok a workshopových aktivít . Touto cestou ďakujeme Parlamentu mladých za možnosť byť súčasťou konferencie z ktorej sme si odniesli množstvo nových zážitkov, nápadov a skúseností.

            žiacka rada

    • Kontakty

      • Spojená škola, o.z.Základná škola, Ulica M.R.Štefánika 1, 038 61 Vrútky
      • Gymnázium, ZŠ:+421 43 428 21 19 MŠ:0910 697 629 ŠJ: 0911 308 309
      • Ul.M. R. Štefánika 1, 038 61 Vrútky Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje