• FIRST LEGO LEAGUE Národné finále a festival Slovenskej republiky sezóna SUPERPOWERERD 11. 3. 2023

          • 11. 3. 2023 naše kroky viedli do Bratislavy na Národné finále súťaže FLL Slovensko, kde sme boli pozvaný ako reprezentanti Žilinského kraja na základe regionálneho kola. Deti a takisto aj my dospelí sme sa veľmi potešili. Naše kroky v Bratislave viedli do centrály Slovenskej Sporiteľne, generálneho partnera súťaže.

            Deti si pripravili prezentáciu toho, čo sa na krúžku LEGO naučili, vyrobili prezentačný materiál a naprogramovali veternú turbínu. Svoje postrehy a nápady predviedli pred komisiou a porotu zaujali natoľko, že ani z Bratislavy sme neodchádzali naprázdno. Naši Vrútockí drobci aj napriek tomu, že boli najmladšími účastníkmi festivalu  získali cenu za Základné hodnoty. Deti si odniesli krásne lego medaily, diplom, darčeky a hlavne nové lego, ktoré budeme využívať na krúžku.

            Ale v Bratislave sa nekonala len prezentácia, naše deti sa zúčastnili aj rôznych sprievodných súťaží - pričinili sa o poskladanie loga Slovenskej Sporiteľne z lego dielikov, pokúsili sa postaviť najvyššiu vežu z lego kociek, alebo si mohli vyskúšať ovládanie lego vláčikov. Z tejto akcie sme si odniesli veľa nových zážitkov, spoznali sme lego nadšencov, nazbierali nové skúsenosti do ďalších rokov a hlavne prežili sme krásny deň. 

            Ďakujem rodičom za pomoc a podporu, a hlavne pani riaditeľke, že sme mohli byť súčasťou tohto krásneho projektu.

                                                                                  Mgr. Zuzana Michalová

          • Šišky

          • Pri príležitosti fašiangového karnevalu sme pripravili pre deti sladké občerstvenie v podobe šišiek.

            Ďakujeme CVČ Domino za spoluprácu organizácie akcie.

          • Pasovanie prvákov

          • 31. január 2023 bol v živote našich malých prvákov veľmi významným dňom. Nielenže dostali svoje prvé vysvedčenie, ale boli aj v tento deň pasovaní za žiakov našej školy a prijatí do cechu školského. Ale nebolo to také jednoduché. Najprv prváci museli ukázať, že si vstup do cechu študentského zaslúžia. Deti všetkým prítomným rodičom a starým rodičom ukázali, že vedia veľmi pekne recitovať, spievať, čítať, ba aj s príkladmi si hravo poradili. No a na záver si veselo zacvičili. Po splnení všetkých úloh Jakubko a Miško z 1.A triedy za všetkých prvákov povedali slávnostný Sľub prvákov. Potom každé dieťa bolo pasované veľkou ceruzkou, dostalo krásnu zelenú šerpu a deti svoj sľub spečatili na Pasovacom dekréte odtlačkom svojho palca.

            Milí prváci, želáme Vám, aby ste sa v škole dobre cítili, aby ste okrem vedomostí zažili i kopec radostí z objavovania, ale i spokojnosti z dobrej práce. Želáme Vám veľa úspechov, dobré a milé pani učiteľky, ale aj veľa skvelých kamarátov.

          • First Lego League CHALENGE 2022/2023

          • Tohto roku sme sa prvýkrát zúčastnili súťaže, ktorú organizuje LEGO ako medzinárodnú technologickú súťaž študentov od 9 do 16 rokov. FIRST LEGO League ich vyzýva, aby mysleli ako vedci a technici. Počas každej sezóny tímy pracujú na inovačnom projekte, v ktorom je potrebné preskúmať a vyriešiť problém z praxe. Okrem toho sa študenti učia konštruovať a programovať vlastného robota, s ktorým potom vykonávajú rôzne misie v súťaži robotov.


            Táto sezóna bola zameraná na budúcnosť udržateľnej energie - SUPERPOWERED


            Počas 1. polroka žiaci piateho ročníka navštevovali LEGO krúžok. Na stretnutiach postupne vytvárali modely misií podľa návodov. Modely sa následne dali umiestniť na hraciu plochu.

            Nasledovalo programovanie robota tak, aby jednotlivé misie splnil. Popri tom sme vyrobili krabice na jednotlivé modely. Vyskúšali si aj dokumentovanie celého priebehu na digitálnom fotoaparáte. Takže väčšinu  fotografií, ktoré tu vidíte, spravili piataci z lego krúžku.

            Najviac kreativity sa dalo vložiť do inovačného projektu. Každý prispel dobrým nápadom a vytvorili SD modul -  Spríjemňovač Dňa. Jednotku. ktorá môže byť umiestnená na sídliskách. Funguje na energiu vyrobenú pomocou zelených rias ( vývoj tejto inovácie je síce len v začiatkoch, ale je sľubný) a menšej veternej turbíny. Dokáže samozrejme aj uchovávať energiu. Komunita ho  môže využiť na nabíjanie elektronických zariadení, obsahuje chladničku a gril. Dokonca aj rozprašovač na osvieženie.

            Hoc sme mali mali časový sklz a nedokončili sme všetky misie, rozhodla som sa, ža na súťaž pôjdeme zbierať skúsenosti. A tak 3.2.2023 v piatok sme sa dopravili až k Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. 


            Absolvovali sme tri robot geme a prezentovali sme svoj projekt pred porotou, ktorá kládla mnoho otázok. Počas prestávok mohli piataci vegetiť v oddychovej zóne a dokonca vyskúšať virtuálnu realitu. Atmosféra tam bola úžasná.

            Pri hre sa napätie dalo krájať.

            Čakali sme na vyhodnotene, hoc sme vedeli, že sme veľa bodov nezískali. A preto naše prekvapanie

            bolo megaobrovské, keď nás zavolali a odovzdali nám diplom a balíčeky s cenami. Ďakujeme za skvelý prístup organizátorom, portocom aj rozhodcom.

             

            Sme radi, že sme tam boli a tešíme sa na ďalší rok. 

             

            A samozrejme budeme sa naďalej stretávať a rozmýšľať, ako dokončiť zvyšné misie, vďaka inšpiračným tímom.

          • First Lego League Explore 2022/2023

          • Od začiatku školského roka až doteraz žiaci z 1.A triedy navštevovali krúžok LEGO. Na stretnutiach krúžku žiaci plnili zadania, vytvorili si z lega model veternej turbíny, uskladňovátor energie, kolotoč a dokonca vytvorili aj celé mesto. Veternú turbínu naprogramovali v programe Education SPIKE, vytvorili tímový poster a hlavne si užili veľa zábavy. Tento program mal nadchnúť deti pre vedu a technológie, vzbudiť u nich cit pre tímovú spoluprácu a povzbudiť ich ku kreativite pri riešení úloh. 

            Všetko sa nám podarilo, a tak deti 3.2.2023 na Žilinskej univerzite - Fakulte riadenia informatiky na festivale First Lego League Explore prezentovali svoj projekt. Aj keď boli naši žiaci na festivale najmladší, získali cenu za najlepší TÍMOVÝ MODEL. Odniesli si krásne medaily a diplomy a určite aj veľa nových zážitkov.  Verím, že sa deťom na krúžku páčilo a stretneme sa aj v budúcom školskom roku.

            Víťazné heslo detí bolo: “Vrútockí drobci sú veľkí borci!”

            Mgr. Zuzana Michalová

          • Lyžiarsky výcvik 2023

          • Po dvojročnej prestávke sa žiaci 4., 7. a 9.ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v termíne od 30.1.-3.2.2023 v osvedčenom lyžiarskom stredisku Valčianska dolina. Lyžiarsky výcvik prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Podmienky na lyžovanie boli dobré, svah bol vždy upravený a chuť lyžovať bola u všetkých zúčastnených. Všetci sa veľmi zodpovedne učili a zdokonaľovali v lyžovaní. Svoje lyžiarske majstrovstvo preukázali v záverečných pretekoch v slalome na zjazdovke. Lyžiarsky výcvik bol plný nových zážitkov, smiechu a dobrej nálady. Všetkým patrí poďakovanie a pochvala za dobré správanie, pokroky a výkony v lyžovaní. Pevne veríme, že žiaci sa budú lyžovaniu venovať aj naďalej a že ich záujem o lyžovanie neskončí týmto výcvikom.

            Ďakujeme vedeniu školy, že podporuje túto akciu a všetkým, ktorí sa na organizovaní výcviku podieľali.

    • Kontakty

      • Spojená škola, o.z.Základná škola, Ulica M.R.Štefánika 1, 038 61 Vrútky
      • Gymnázium, ZŠ:+421 43 428 21 19 MŠ:0910 697 629 ŠJ: 0911 308 309
      • Ul.M. R. Štefánika 1, 038 61 Vrútky Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje