• Exkurzia Národná banka Slovenska

          • Dnes 26.5.2023 naše kroky viedli do Bratislavy kde sme navštívili Národnú banku Slovenska, Prezidentské záhrady a Staré mesto.

            V NBS sme absolvovali výstavu Od slovenskej koruny k euru.

            Stála interaktívna expozícia vo výstavnej miestnosti Národnej banky Slovenska prináša odpovede na rôzne otázky z oblasti peňazí.

            Čo sme sa na výstave dozvedeli?

            Výstavná miestnosť žiakom interaktívnou formou objasnila odpovede na otázky:

            • prečo sa európske štáty integrovali do Európskej únie a eurozóny

            • ako vznikajú a končia mince

            • ako vznikajú a končia bankovky

            • prečo potrebujeme poznať ochranné prvky bankoviek

            Ako bonus nám zamestnanci NBS pripravili vyhliadku na Bratislavu z 34 poschodia banky. Toto bol naozaj krásny zážitok.

            Mgr. Zuzana Michalová

          • TVOJA SPRÁVNA VOĽBA

          • Dňa 16.5.2023 sme sa so žiakmi 3.-4.ročníka  v Krajskej knižnici v Žiline a spolupráce Mestskej polície a ÚVZ ZA zúčastnili projektu, ktorý bol zameraný na prevenciu kriminality a patologických javov. Bol postavený tak, aby zaujal a odovzdal informácie žiakom tretích a štvrtých ročníkov základných škôl. Pomocou interaktívnych tabulí sa žiaci mohli dozvedieť množstvo potrebných informácií, ale aj povedať k tomu svoj detský názor . 

            Monika Gunišová

          • IQ olympiáda

          • “Každý je génius. Ale ak budete posudzovať rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, bude celý svoj život žiť s vedomím, že je neschopná.“

            Albert Einstein

             

            Aj tento rok sa naša škola zapojila do IQ olympiády. IQ olympiáda prináša zábavnou formou aktivity, na ktoré v školských osnovách veľakrát nezostáva miesto. Všetky súťažné úlohy sú založené na všeobecných princípoch a pre ich riešenie nie je treba žiadne špeciálne vedomosti. S trochou nadsadenia sa dá povedať, že pre ich riešenie je potrebný iba „zdravý rozum“. Nejde teda o vedomostnú  súťaž, ale o súťaž rozvíjajúcu predovšetkým schopnosť samostatného logického uvažovania.

            Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 14 žiakov z druhého stupňa.

            Najúspešnejšími riešiteľmi v rámci Slovenska sa stali:

            Michal Šichta - 8.A

            Andrej Šluch- 8.A

            Timotej Talian - 9.A

            Dávid Ramšík - 6.A

            Samuel Skalický - 9.A

            Úspešným riešiteľom gratulujeme!

            Mgr. Zuzana Michalová

          • Dotácia na stravné

          • POZOR ZMENA

            Všetkým deťom I. a II. stupňa, ktoré odoslali návratku do školskej jedálne bude ŠJ  na každý nový mesiac prihlasovať obedy na celý mesiac. Vaše konto bude dovtedy mínusové, pokiaľ neprevedieme dotáciu na Vašu kartu.  Obedy na nasledujúci mesiac budú stáť € 3,15 na 1 dieťa. Nevkladajte nám vysoké platby. Skontrolujte si preplatky a podľa toho vložte iba nevyhnutné finančné  prostriedky. Vaše deti sme už dnes prihlásili na mesiac máj 2023. Ak sme niekoho prehliadli, KONTAKTUJTE nás  0911 308 309. I naďalej platí, že obed si odhlasujete sami.  Ďakujem za spoluprácu a s pozdravom Ščurová. 

          • Deň učiteľov 2023

          • Vzdelávanie nie je naplnenie vedra, ale zapálenie ohňa. – William Butler

            Zo žiakov sa stali učitelia a z učiteľov žiaci. K tejto výmene rolí dnes došlo  na našej škole pri príležitosti Dňa učiteľov . O učiteľskú stoličku bol veľký záujem a žiaci sa na rolu svedomito pripravovali. Vysvetľovali učivo, skúšali a dokonca aj známkovali.  Pre všetkých to bola nová skúsenosť, ale aj zistenie, že to nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá . Ďakujem všetkým kolegynkám a žiakom, že sme opäť mali možnosť spolu zažiť zaujímavý deň.

            Monika Gunišová a žiacka rada ZŠ.

          • Ponožková výzva

          • Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.  https://www.dedoles.sk/ponozkova-vyzva

            Spojená škola sa opäť zapojila a podporila túto krásnu myšlienku. Všetkým ĎAKUJEME!!!

          • Prednáška - duševné zdravie

          • Dňa 8.3. 2023 žiaci ôsmeho ročníka absolvovali prednášku o duševnom zdraví a závislosti,  Prednášajúce boli medičky z  Martinského klubu medikov v spolupráci s Centrom  pomoci Ligy proti rakovine.

          • Pexesiáda

          • Dňa 9.3.2023 sa uskutočnila v ŠKD súťaž v pexese. Na prvých troch miestach sa umiestnili tieto deti:

            1.miesto: Viktória Brtková 3.A

            2.miesto: Jakub Michalov 1.A

            3.miesto: Sabina Markovičová 2.A

            Deti boli odmenenė vecnými cenami a diplomom. Všetkým deťom,ktoré sa zúčastnili patrí veľké ďakujem.

            Pripravila: Vojvodová

          • Divadelné predstavenie Luigiho srdce

          • Dňa 16. marca 2023 sme so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka opäť navštívili Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium na Ľadovni. Tentokrát nám študenti predviedli svoj talent v divadelnej hre Ivana Bukovčana LUIGIHO SRDCE. Autor v nej reaguje na prvú transplantáciu srdca na svete a kladie si otázku, či je možné, aby bolo ľudské srdce na predaj a akú cenu vlastne má. 

            Napriek téme - vrah odsúdený na trest smrti - obsahuje hra množstvo komických situácií. Poukazuje na negatívne ľudské vlastnosti, ktoré môžu nadobudnúť neľudské, až absurdné rozmery. 

            Hra nám dala priestor na zasmiatie i zamyslenie sa. 

            Všetkým sa predstavenie páčilo a tešíme sa na ďalšiu návštevu Martinského divadla mladých!

          • FIRST LEGO LEAGUE Národné finále a festival Slovenskej republiky sezóna SUPERPOWERERD 11. 3. 2023

          • 11. 3. 2023 naše kroky viedli do Bratislavy na Národné finále súťaže FLL Slovensko, kde sme boli pozvaný ako reprezentanti Žilinského kraja na základe regionálneho kola. Deti a takisto aj my dospelí sme sa veľmi potešili. Naše kroky v Bratislave viedli do centrály Slovenskej Sporiteľne, generálneho partnera súťaže.

            Deti si pripravili prezentáciu toho, čo sa na krúžku LEGO naučili, vyrobili prezentačný materiál a naprogramovali veternú turbínu. Svoje postrehy a nápady predviedli pred komisiou a porotu zaujali natoľko, že ani z Bratislavy sme neodchádzali naprázdno. Naši Vrútockí drobci aj napriek tomu, že boli najmladšími účastníkmi festivalu  získali cenu za Základné hodnoty. Deti si odniesli krásne lego medaily, diplom, darčeky a hlavne nové lego, ktoré budeme využívať na krúžku.

            Ale v Bratislave sa nekonala len prezentácia, naše deti sa zúčastnili aj rôznych sprievodných súťaží - pričinili sa o poskladanie loga Slovenskej Sporiteľne z lego dielikov, pokúsili sa postaviť najvyššiu vežu z lego kociek, alebo si mohli vyskúšať ovládanie lego vláčikov. Z tejto akcie sme si odniesli veľa nových zážitkov, spoznali sme lego nadšencov, nazbierali nové skúsenosti do ďalších rokov a hlavne prežili sme krásny deň. 

            Ďakujem rodičom za pomoc a podporu, a hlavne pani riaditeľke, že sme mohli byť súčasťou tohto krásneho projektu.

                                                                                  Mgr. Zuzana Michalová

    • Kontakty

      • Spojená škola, o.z.Základná škola, Ulica M.R.Štefánika 1, 038 61 Vrútky
      • Gymnázium, ZŠ:+421 43 428 21 19 MŠ:0910 697 629 ŠJ: 0911 308 309
      • Ul.M. R. Štefánika 1, 038 61 Vrútky Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje