• COSMOS DISCOVERY SPACE EXHIBITION

          • Dňa 26. októbra 2022 žiaci 8. a 9. ročníka navštívili naše hlavné mesto, aby sa zúčastnili svetovej výstavy kozmonautiky COSMOS, ktorá vznikla v spolupráci s NASA a rôznymi svetovými odborníkmi. 

            Výstava poskytuje informácie od prvopočiatku vesmírnych letov až po súčasné plánované misie. Zaznamenáva najdôležitejšie medzníky v oblasti kozmonautiky.

            Mali sme možnosť vidieť riadiace stredisko v Houstone, ruský Sputnik, Lunochod, model rakety Saturn, rôzne časti vesmírnych staníc a lodí, množstvo vesmírnych skafandrov,...  “Zoznámiť sa” s Gagarinom, Armstrongom, Glennom, Bellom, Adamsom, Aldrinom a ďalšími významnými kozmonautmi, ale i s Lajkou či Enosom.

            V interatktívnom Cosmocampe si mohli vyskúšať rôzne zaujímavé 3D aktivity a zakúpiť suveníry z výstavy.

            Výstava nás zaujala, obohatila a rozšírila nám obzory. 

          • Nočná škola pre prváčikov

          • Nebýva zvykom, aby žiaci prichádzali do školy v čase, keď na televíznych obrazovkách beží večerníček a ešte k tomu pred jesennými prázdninami.

            A naši prváčikovia to predsa zažili! Tiché priestory školy ožili v noci z 27. októbra vďaka našim odvážnym žiakom . Malí nocľažníci s netradičnou školskou výbavou - so spacákmi a baterkami si prišli užiť Halloweensku noc v škole.

            Pani učiteľky, žiaci 9.ročníka ZŠ a študenti 1.ročníka gymnázia pripravili pre deti naozaj zaujímavý program. Pre všetkých to bola poriadna skúška odvahy, keď v tmavých útrobách školy, len za svetla bateriek plnili rôzne úlohy, ktoré ich doviedli až k sladkému pokladu. Nemohla chýbať ani pyžamová party, po ktorej sa deti, už celkom unavené uložili do ,,postieľok”. A na záver ešte rozprávka na dobrú noc.

            Bol to náročný večer plný zážitkov, na ktorý budeme dlho spomínať.

            Monika Gunišová

          • Turčianska galéria Martin

          • Dňa 21.10. 2022 trieda 9.A navštívila s vyučujúcimi Alenou Matulovou a Janou Bielikovou Turčiansku galériu. Pozreli sme si dve výstavy.

            Prvá niesla názov Za obrazom.  Táto edukačno - prezentačná výstava nám ukázala  ako nahliadnuť na obraz cez jeho jednotlivé prvky ako je línia, rytmus, atmosféra, kompozícia.

            Na výstave nechýbali ani interakčné prvky.

            Druhá bola stála expozícia: Výtvarné umenie Turca 20. Storočia. Umelci, ktorých diela sú tu vystavené buď pochádzajú z Turca, alebo v ňom istý čas pôsobili. Ako Benka, Galanda, Alexy, Bazovský, Fulla, Palugyai, Benka a mnohí ďalší.

            Pre lepšie ponorenie do do obrazu, si žiaci  vybrali jeden z obrazov a pokúsili sa ho nakresliť. 

            Myslím že sa im to mimoriadne podarilo.

          • Finančná gramotnosť na našej škole - Hra: FINANČNÁ SLOBODA

          • Dňa 19.10. 2022 žiaci 9. ročníka absolvovali podujatie s tematikou finančnej gramotnosti                     v priestoroch našej školy. Celé dopoludnie strávili s p. Lettrichovou, pracovníčkou OVB. OVB Allfinanz Slovensko pripravila stolovú spoločenskú hru s názvom Finančná sloboda na zlepšovanie finančnej gramotnosti žiakov.

            O čo vlastne išlo? Skupinka hráčov/žiakov dostane do opatery manželský pár vo veku 30 rokov          s jedným dieťaťom, ktorému pomáhajú plniť si svoje životné ciele. Prechádzajú s nimi 30 rokov ich života, uzatvárajú im finančné produkty a čelia rôznym nástrahám života. Hráči sa musia naučiť svojej rodine poradiť v rôznych životných situáciách. Financie sú predsa dôležitou súčasťou života, hoci často skrytou za dverami domácností. Dôležité je vedieť vybrať si spomedzi náhodne sa vyskytujúcich finančných príležitostí, udržiavať platobnú disciplínu, približovať sa svojim cieľom a kompenzovať riziká, ktoré život prináša.

            Cieľom hry bolo  splniť  ciele rodiny, ktorými sú:

            1. Nadobudnúť vlastnú nehnuteľnosť na bývanie.
            2. Byť pripravený finančne na rôzne životné situácie :  napr. zaplatiť vzdelanie detí, dopriať si dovolenku, kúpiť si auto, predvídať životné situácie -  požiar, povodeň, úmrtie, úraz, invalidita, vykradnutie bytu….
            3. Dosiahnuť cieľ  najpodstatnejší: finančnú nezávislosť rodiny do veku 60 rokov rodičov.

            Hra mala  2 časti. V prvej časti sa žiaci/hráči oboznámili so všetkými možnosťami finančných produktov. V druhej časti, riešili konkrétne situácie podľa náhodných situácií.

             

            Reakcie žiakov:

            Alex: “Bolo to fajn, bavilo ma to, bola sranda.”

            Richard: “Bavilo ma to. Je veľká škoda, že tá hra sa nedá kúpiť v obchode. Veľa som sa naučil zábavnou formou.”

            Barborka: “ Bolo to veľmi zábavné a náučné. Všetci si to chceme zopakovať. Ďakujeme, že sme si to mohli vyskúšať.”

          • Program FIRST LEGO League na našej škole

          • V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu LEGO. Záštitu nad programom FIRST LEGO League na Slovensku prevzala prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.


            FIRST® LEGO® League približuje vedu, techniku, inžinierstvo a matematiku deťom a mládeži prostredníctvom zábavného a vzrušujúceho praktického vzdelávania. Účastníci tohto globálneho na robotiku orientovaného programu, ktorý pomáha dnešným študentom a učiteľom vybudovať si lepšiu budúcnosť, získajú skúsenosti s riešením reálnych problémov. Tri rôzne vekové kategórie FIRST LEGO League, prostredníctvom praktického vzdelávania v oblastiach STEM a robotiky, inšpirujú mládež, aby experimentovala a rozvíjala svoje kritické myslenie, programátorské a konštruktérske zručnosti.
            Základné hodnoty programu


            Počas celej prípravy na súťaž sú pre nás kľúčové základné hodnoty FIRST, ktorými sa FIRST LEGO League odlišuje od iných programov svojho druhu.
            Prijatím základných hodnôt sa účastníci učia, že priateľská súťaživosť a vzájomný prospech nie sú samostatné ciele, a že základom tímovej práce je pomáhať jeden druhému.

            FIRST LEGO League každý rok ponúka účastníkom novú vzrušujúcu výzvu zameranú na konkrétnu spoločensky dôležitú tému. Témou tohto ročníka je pod názvom SUPERPOWERED je energia budúcnosti a všetko s ňou spojené.

            Naša škola sa zapojila do dvoch kategórií:

            • Expolore - v tejto kategórii si spoločne zasúťažia žiaci 1.A triedy, pod vedením pani uč. Michalovej pod názvom Vrútockí drobci
            • Challenge - v tejto kategórii si zasúťažia žiaci 5.A triedy, pod vedením pani uč. Matulovej pod názvom MEDvede

            Žiaci s pani učiteľkami sa stretávajú na tímových stretnutiach, kde plnia úlohy programu. Vyvrcholením bude účasť na festivale, kde sa stretnú rôzne tímy. Na festivale budú žiaci prezentovať tímový model - predvedú pred porotov čo sa spoločne naučili, to čo sa im podarilo vytvoriť, ale aj to čo spoločne zažili počas stretnutí.

          • CYBER CYRANO

          • Kyberšikanovanie je aktuálnym problémom v súčasnosti, jedným z najčastejších negatívnych javov na internete, zasahuje do všetkých oblastí života obete, negatívne ovplyvňuje sociálne vzťahy i psychické a fyzické zdravie,... a obeťou sa môže stať ktokoľvek. 

            Aj z uvedených dôvodov sme dňa 12. 10. 2022 so žiakmi 7., 8. a 9. ročníka navštívili kino Moskva, kde sme sa zúčastnili divadelného predstavenia Cyber Cyrano. Hra poukazuje na to, aká tenká je hranica medzi skutočnou a virtuálnou realitou. V krásnom online svete, za dokonale spracovanými fotografiami, nie je vždy človek, ktorého čakáte.

          • Rada školy - OZNÁMENIE

          • Rada školy pri Spojenej škole, Ulica M. R. Štefánika 1, Vrútky

             

            OZNÁMENIE

             

                Rada školy pri Spojenej škole, Ulica M. R. Štefánika 1 vo Vrútkach, oznamuje, že dňa 12.10. 2022 o 16,00 hodine (streda) sa v klubovni SŠ uskutoční zasadnutie členov RŠ.

             

             

            Program zasadnutia:

            1. Otvorenie a privítanie
            2. Kontrola uznesenia
            3. Hodnotiaca správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2021/2022
            4. Revidencia školského výchovno-vzdelávacieho programu ZŠ
            5. Koncepčný zámer rozvoja školy
            6. Diskusia, rôzne
            7. Návrh na uznesenie
            8. Záver

             

             

                                                                             Mgr. Lívia Čechová

                                                                                  predseda RŠ

             

          • Múzeum slovenskej dediny

          • Dňa 30. septembra 2022 navštívili žiaci 5. ročníka najväčšie múzeum v prírode na Slovensku - Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch.

            Síce nám počasie vôbec neprialo …pršalo a pršalo a pršalo… stihli sme toho dosť!

            Zoznámili sme sa so spôsobom života obyvateľov na Slovensku v druhej polovici 19. storočia.

            Žiaci získali informácie o stavebnej kultúre a bývaní v regiónoch Turiec, Orava, Liptov a Kysuce.

            Mali možnosť vidieť “Jakubovo väzenie” z Perinbaby, vidieť miesta, kde sa nakrúcalo  Spievankovo, Fíha Tralala, prejsť sa po dome Zuzanky Hraškovie. 

            Okrem iného zistili, ako vo svojich dielňach pracovali vtedajší klobúčnici a tkáči. Dozvedeli sa zaujímavosti o drevenom kostolíku z Rudna.

            Na záver sme navštívili Múzeum kultúry Rómov, ktoré je taktiež stálou expozíciou SNM. 

            Verím, že sa exkurzia žiakom napriek nepriazni počasia páčila a nadobudnuté vedomosti využijú!

            Mistríková

          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. 9. sme (tak, ako každoročne) na hodinách angličtiny a ruštiny oslávili Európsky deň jazykov.

            Pre žiakov boli pripravené aktivity, pri ktorých sa nielen zabavili, ale aj sa veľa nového dozvedeli a naučili. K svojej práci využili nielen znalosti jazykov, ale aj vedomosti z oblasti geografie.

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE 2. stupeň

          • 16.9.2022 sa uskutočnila praktická časť účelového cvičenia pre žiakov 2. stupňa.

            5.A išla do Jedľovín, 6.A, 8.A, 8.B a 9.B išli do areálu SIM.

            7.A sa prekonala a išli sme spolu popri rieke Turiec až do Košút II. k jazierkam pri hrádku Attilov hrob.

          • Didaktické hry 1. stupeň

          • Dňa 14.9.2022 sme so žiakmi 1. a 4. ročníka absolvovali didaktické hry v prírode. Počasie nám síce moc neprialo,ale aj napriek tomu sme zažili zábavné dopoludnie.

          • ENC CEV Blatnica

          • Dňa 22.9.2022 žiaci piateho ročníka absolvovali environmentálnu výchovu cez CEV Turiec v Blatnici.  Naučili sa niečo nové o prírode pomocou smreka s menom PAPEK. 

             

            Zahrali sa súťaže a hry na prechádzke. Najprv nám síce počasie prialo ale v polovici cesty sa počasie rozhodlo nám to trochu sťažiť.  Nám to ale nevadilo.

            Nakoniec sme spoznali papagája FIONU. Trocha sa nás bála. Asi sme boli moc veľká delegácia na jej vkus.

            Za odmenu sme dostali kartičky s pierkom a nálepku. Tešíme sa na jar, keď  sem prídeme znovu.

          • Enviromentálna výchova

          • Dňa 16.9.2022 sme so žiakmi 4.ročníka navštívili Centrum enviromentálnej výchovy Turiec v Turčianskej Štiavničke. Výchovno-vzdelávací program bol realizovaný formou zaujímavých aktivít, ktoré boli prepojené so súčasnými enviromentálnymi problémami.

             

          • Študuj dopravu 2022

          • 8. 9. 2022 sa žiaci 8.A, 8.B a 9.A zúčastnili podujatia Kam po skončení základnej školy - Študuj dopravu, ktoré organizovala Stredná škola dopravná v Martine - Priekope. Toto podujatie sa konalo pod záštitou ministerstva dopravy a výstavby SR.  Žiakom základných škôl odprezentovali krásy povolania v železničnej, cestnej, vodnej a leteckej doprave.

            Čo naši žiaci videli a zažili?

            • kariérové poradenstvo - pomoc s výberom štúdia a povolania,
            • prezentácie škôl so zameraním na dopravu - informácie od pedagógov a študentov
            • dopravná výchova - pravidlá cestnej premávky a bezpečnosti na cestách
            • pre cyklistov - ako bezpečne a s úsmevom jazdiť na bicykli
            • ukážky prvej pomoci - zručnosti pre záchranu života
            • dopravné simulátory - trenažér jazdy na rušni, okuliare simulujúce užitie alkoholu
            • ukážky povolaní v doprave - práca rušňovodiča, vodiča kamiónu a autobusu
            • súťaže - žiaci mohli získať rôzne odmeny za šikovnosť a svoje vedomosti
    • Kontakty

      • Spojená škola, o.z.Základná škola, Ulica M.R.Štefánika 1, 038 61 Vrútky
      • Gymnázium, ZŠ:+421 43 428 21 19 MŠ:0910 697 629 ŠJ: 0911 308 309
      • Ul.M. R. Štefánika 1, 038 61 Vrútky Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje